schilderijen

schilderijen

Schilderijen maken met acryl en soms met olieverf is een boeiende bezigheid. In mijn schilderijen zitten vaak gebeurtenissen verwerkt, zoals in de volgende foto’s van mijn werk is te zien.

Schilderij NIEUWE OOGST

schilderijen

Jaren tachtig

schilderijen

Rise of the Islam (1988) acryl 100×75 – right handed painting

schilderijen

detail schilderij ‘fatwa Salman Rushdie’ (1989) acryl 105×85

toonjans_80ssoft pastel / acrylverf (schilderij ‘dynamiek’ 1988)

schilderijen
snel schilderen met de rechterhand (ipv links) in 1989
schilderijen
Man en Maan. acryl op papier 100X75 (1989) tj
schilderijen
one hour naked (acryl op canvas 100 X 100) ca 2000

Spaanse stier zoekt de vrijheid

Na een bezoek aan de stierenvechters-arena in Sevilla was ik onder de indruk van het schouwspel. Ik voelde zowel afschuw maar was ook geboeid door de (ongelijke) strijd tussen mens en dier. Ik had sterk het gevoel dat de stieren het liefst uit de arena wilden wegvluchten maar dat niet konden omdat ze waren opgesloten en meteen werden aangevallen door de picadores. Dit zijn de mannen die bij het stierenvechten de spiezen (banderillas) in de stier steken.

Het beeld van de stieren die een vluchtroute zoeken heeft me geïnspireerd om schilderijen te maken met stieren op weg naar de vrijheid.

De stierenvechters-arena in Sevilla is de grootste en belangrijkste arena in Spanje waar stierengevechten worden georganiseerd.

schilderijen toonjans
La Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla (plein van de stieren van het koninklijk arsenaal van de Sevillaanse cavalerie).

contact_wild_projects
Spaanse stier op de vlucht uit de stad
werk in uitvoering (2005/7)
schilderijen toonjans
er is niets mooier dan ‘work in progress’. Helaas is de Sagrada Familia door de stijging van de zeespiegel bijna onder water komen te staan.

contact_jansenverder
el toro ‘op zoek naar de vrijheid’ – onderdeel van het geschilderd verhaal (schilderij olieverf 40×30 op canvas 1988/98)
contact_jansenverder
de Spaanse stieren in mijn schilderijen zijn op zoek naar de vrijheid en proberen te ontsnappen uit de arena. Op deze foto een protest tegen stierenvechten in Catalonië.
schilderijen‘toro en busca de la libertad’ (2008) acryl

schilderijen
installatie gemaakt voor de Filmwijkparade in 2005 door Anne, Carlo en Toon
contact_wild_projects
geodesign_toonjans_2013 geïnspireerd door de patronen in het Alhambra in Granada Spanje
contact_wild_projects
glas in lood bij zonsopgang (eigen werk 2013)
contact
simultaan geschilderd met mijn dochter. Schilderij van Spaanse ezel in Vall de Núria – dit is een Pyreneese ezel, een kleinere variant van de Catalaanse ezel, die goed kan klimmen in de Pyreneeën.
schilderijen
dit ezeltje loopt nog steeds door de woestijn met zware kratten cola op z’n rug. Ik ben er nog niet klaar mee….met dit schilderij.
schilderijen
‘eiland van mijn dromen’ (2008) acryl – detail schilderij

schilderijen toonjans

Tapestry (2016) acryl on canvas 120X160

wild projects

schilderij ‘Artificial Creatures, een toekomstbeeld van technologie in 2080’ – canvas 120×160 acryl (2016)

Nieuw

schilderijen

Picasso en vrouwen: was Marie-Thérèse Walter de grootste liefde van Picasso?

Ik heb vier portretten van Marie-Thérèse Walter, die Picasso heeft geschilderd, in een compositie bij elkaar gezet. In het midden het portret met een verwijzing naar het schilderij van Ingres (1856) van Madame Moitessier. De Marie-Thérèses aan de linker- en rechterkant heb ik met een boek in hun handen geschilderd. Aan de muur hangt een portret van Marie Thérèse die nog het meest op haar lijkt. Zo bij elkaar is het een boekenclubje geworden (acryl op canvas 120 x 60, geschilderd in 2017).

Paleis voor Volksvlijt

Het Paleis voor Volksvlijt was een groot glazen tentoonstellings-gebouw aan het Frederiksplein in Amsterdam. Het paleis werd ontworpen door architect Cornelis Outshoorn en was geïnspireerd op het Crystal Palace in Londen. In april 1929 werd het Paleis voor Volksvlijt door brand verwoest. Het gebouw spreekt nog steeds tot de verbeelding. Zou het er nog steeds staan als het niet door brand zou zijn verwoest? Kunnen we een moderne variant bouwen op een andere locatie?  Bijvoorbeeld aan de IJ-oever?

waarom_wild
schets van een nieuw paleis van de Volksvlijt 2.0 in Amsterdam Noord (toonjans 2015)

Ideeën voor de stedelijke ontwikkeling van Almere

Almere organiseert de Floriade over tien jaar. Voor Almere een unieke kans om een centraal gelegen stadspark te creëren en dat te combineren met duurzame stadslandbouw. Het stadsplein aan het Weerwater kan ook wel een upgrade gebruiken. Als er geen kermis of andere manifestaties zijn, lijkt het meer op een verlaten vlakte dan op een stadsplein. Met bomen, een kunstwerk en eilandjes aan het water kan het aantrekkelijk worden gemaakt, zoals in het voorbeeld hieronder is te zien.

schilderijen
schets van de Esplanade in Almere Stad

Wat wilder is het idee om een stadstrand te maken met een paar strandtenten zodat er meer levendigheid ontstaat. Een ander idee is om een paar mooie paviljoens met waranda’s in het Weerwater te bouwen waar je lekker kunt lunchen en dineren. Met het laatste idee is het plein ook buiten de zomermaanden aantrekkelijker. Ook de Schouwburg kan hiervan profiteren omdat het gebouw er nu een beetje verloren bij staat. Een spectaculaire optie is om een VOC schip te bouwen en deze als attractie aan de kade te leggen. Zo’n VOC-schip is nog niet zo’n vreemd als je beseft dat deze schepen ooit “over Almere” zijn gevaren. Op de foto hieronder ligt het schip al aan de kade in het Weerwater. Ga maar eens kijken…….

een VOC-schip in het Weerwater van Almere

Op zomerse dagen kan een strand midden in de stad voor veel vertier zorgen. Relatief gemakkelijk te realiseren.

wild projects
impressie strand in het centrum van Almere (toonjans)

Ambitieuzer is het om een high tech draak in het Weerwater te laten zwemmen. Een draak die normaal onder water ligt maar op onverwachte momenten naar boven komt, rondzwemt, met zijn staart op het water slaat, geluiden maakt, vuur spuwt en laserlicht signalen de lucht in vuurt. Je moet het gezien hebben om het verhaal van het aardige monster van het Weerwater te kúnnen geloven. Het kan Almere op de toeristische kaart zetten.

impressie van een high tech draak in het Oosterdok Amsterdam

Geef iedere stad een publiek ontmoetingscentrum, een broedplaats voor burgerinitiatieven

The ‘Stadsambassade Almere‘ is engaged in developing a public hotspot in the center of Almere, near the city hall, for citymakers, creative entrepreneurs and citizens. An innovative place where people can meet other creative people, entrepreneurs and artists. The purpose is to stimulate the users of the center, local companies and citizens to create and work together in innovative projects and workshops. The center is also the place for learning in a living lab. Enjoying and participating in the lab should be available to all (young) people in the city of Almere. Society and industrial companies need creative and innovative people. We are also intending to realize coworking spaces. So the center will become an attractive place where people come together to play a rol in the transition of the city. With the support the local government we can create an ideal setting for the participation of citizens in Almere.

wild projects
schets van een cultureel centrum De Voetnoot Stadhuisplein 2
schilderijen
voorstel voor een paviljoen in het Lumièrepark (toonjans 2014)

Een aantal artikelen en boeken die ik heb geschreven zijn te vinden onder het kopje de boekenplank.

Schilderijen met een verhaal

Hieronder staan voorbeelden van verhalen in de werken van Jorge Varanda, Martha Colburn, Jennifer Tee en Daniël Richter.

schilderijen van Jorge Varanda in het Gulbenkian Museum Lissabon
contact_wild_projects
mijn favoriete museum Gulbenkian in Lissabon
schilderijen van Martha Colburn in New York
wild_projects
schilderij van Daniël Richter

ontwerp-website_wild_projects
twitter pagina van Ai WeiWei
schilderijen
Jennifer Tee en haar ontwerp voor het metrostation Amsterdam CS (foto uit Het Parool)

diensten_wild_projects

foto van schilderij van Gabriella Gardosi (Barcelona)
schilderijen
Miles Davis geschilderd door Liesbeth Schouten
schilderijen
schilderij van Ellen Gallagher

HOME

Share

slimmer, creatiever, duurzamer organiseren